Tönsberg Vikings- IK RAID 9-1 (5-0), (4-1)

Efter debaclet mot Dynamo i seriefinalen i slutspelet var det ett revanschsuget gäng som tog sig an Rambergscupen.
Målet var givet. Att lägga mål.
Och som IK Raid gjorde det.
Med en stänkare rätt upp i krysset punkterade kapten Theng matchen mot norska Tönsberg med det sista målet. Snyggare än så kan det inte bli.

Problemet var dock att IK Raid inte lyckades stå emot norrmännens Northugsoffensiva hockey. Laget, som i och för sig ska vara ett B-lag till division I-laget, var snabba och effektiva. När det var skottläge så small det högt och snabbt bakom Anders Röhlander, som fått förtroendet som lån från KB Knights då den gamle fortfarande haltar omkring och tycker synd om sig själv.
Men IK Raid spelarna var på hugget. Slog och tacklade, försökte sig på offensiva utflykter. Men det var Tönsberg som drog de längsta strået.
5–0 mot de rödklädda efter första gjorde att det var lätt att känna ett hotande kommunistspöke, på samma vis som Dynamo 414 skrämde skiten ur IK Raid med den sovjetiska nationalsången före matchen.
I andra perioden lyfte IK Raid upp positionerna, men Tönsbergs målvakt höll stången.
Han gjorde enastående räddningar när norrmännen helst vill åka och byta. Först när det var några sekunder kvar lyckas kapten Theng skjuta hål på keepern och IK Raids måltorka i nästan fyra perioder var över.
–det är helt oberipligt att vi, som lagt 120 mål i serien, inte lyckas producera på de två senaste matcherna, säger coach Ågersten efter matchen.
Förklaringen till det hade sekretariatet:
–Det är helt enkelt så att vi fått tilldelat oss en målkvot från förbundet. Vi har utnyttjat den till max. Vi får helt enkelt inte göra fler mål, att vi fick målet mot norrmännen godkänt beror helt och hållet på att IK Raid slutligen hittade en lucka i avtalet. Målkvoter gäller helt enkelt inte mot internationella lag. Detta fick inte IK Raid reda på förrän det var sekunder kvar, tyvärr.

Matchens tre stjärnor
Xxx Jonas Nilsson – for som en skottspole över planen och spelade till sig mest speltid genom gigantisk långa, uppoffrande byten.
Xx Tim Campbell –  växte till en gigant i Ramberscupen – under de fem minuter han hade syre nog att orka spela
X kapten Theng – sköt, dribblade, tappade pucken, hade tusen målchanser, men damn it, gav inte upp och la verkligen mål till slut