MATCHREFERAT

Ny seger gav IK Raid finalplats - eller...?

IK Raid–Säffle 7–4 (3–3, 4–1)

Inför matchen kom arrangörerna och förklarade ”ni har förutsättningarna klara, fyra måls marginal vid vinst och ni går till final”.
IK Raid hade alltså skapat en tajt situation i gruppen efter att ha förlorat med uddamålet mot KB Knights (4-5) och vunnit med uddamålet mot Jönköping (3–2).
Nu gällde alltså en övertygande vinst mot Säffle, division 3-laget som IK Raid spelade jämnt mot förra året (3–4).
IK Raid började rappt, gjorde 1–0 genom Johnny Johansson efter 2.58 då man under tidigare minuter fullkomligt pepprat 15-årige Säfflemålvakten Oliver Thunholm med skott. Ett tog, efter målet, så illa att han efter fem minuter spelade tvingades av banan. Skottet träffade tinningen och den unge keepern drabbades förmodligen av en hjärnskakning, vilket ingen på Säfflebänken verkade registrera, något som vakna raidare däremot gjorde.
Märkligt nog fick gästerna energi av målvaktsbytet och vid ett obevakat ögonblick tilläts Säffle att komma upp och raka in kvitteringen med fem och en halv minut spelade.
IK Raid gav inte tappt. Fortsatte trampa gasen i botten och 2–1 kom 6.57 av Magnus Johansson, 3-1 gjorde Andreas Theng kort därefter och matchen var ju klar. Trodde många.
För ett slappt försvarsspel gav både 3–2 (13.22) och 3–3 (14.29) från samma position.
–      Jag ser ingenting och men helt klart står deras skarpskyttar helt omarkerade för att vi tittar för mycket på puck, säger Kai Martin, som fick förtroendet att stå första perioden.
IK Raid samlade sig dock i paus och fortsatte att försöka spela väl. Det gav så småningom resultat. 4–3 kom 8.53 – återigen av Johnny Johansson. 5–3 kom en knapp minut efteråt av en, enligt protokollet, nummer 27. Men ska vi ana att det kan handla om André Ågersten…?

15.07 gör Pontus Eriksson 6–3 och 18.00 jämt gör Magnus Johansson 7–3. Klang och jubel, men… I yran glömmer IK Raid att bevaka sin segermarginal. Säffle tillåts återigen att göra ett väl enkelt anfall som resulterar i lagets fjärde mål – nu bakom Sören Meethz, som förtjänstfullt ersatt den gamle.
Men, enligt alla regler ska nu IK Raid gå till final eftersom det inbördes mötet mot Jönköping gav seger och båda lagen har samma målskillnad.
Fast nu har Ramberget sin egen regelbok, där det står:
”Vid två eller flera lag på samma poäng avgörs det, internt mellan lagen som hamnat på samma poäng, genom följande ordning: Målskillnad, inbördes möte, flest gjorda mål, lottning.”
Detta tolkar arrangörerna, till IK Raid-ledningens förtvivlan och desperata ilska, som att den sista matchen ska räknas bort… eller att matcherna mot Säffle för samtliga lag ska räknas bort… eller…
Nej, ingen blev klok på detta och Jönköpings spelare satt redan i bilen på väg hem när de får reda på att de ska spela final.
Snöpligt, för ett väl spelande IK Raid, som gör sin bästa cup sedan 2010 och så här nära final har laget inte varit sedan 2003 – men då vann man ju. Med den inte fullt så gamle i mål i en kittlande match mot Hovås.

Mål IK Raid: Johnny Johansson 2 (ass A Theng), Magnus Johansson 2 (ass ATheng), Andreas Theng (ass A Theng), Andre Ågersten ? (ass A Theng), Pontus Eriksson (ass A Theng)
Utvisningar: Albin Liljevall (2), Andreas Theng (2), Jens Tornfalk (2), Mattias Eriksson (2)

Matchens stjärnor:
*** Magnus Johansson – vilken fart, vilken fläkt, vilket jävla skott!
** Johnny Johansson – vilken fart, vilka pass, vilka mål!
* Andreas Theng – assistkung till och med på sitt eget mål – rena rama Kim Jogn-un-klass!

Pingvinkepan: André Ågersten