MATCHREFERAT

Förlust i NHL-veckans sista match gav huvudvärk

Kållered SK - IK Raid   5-2  (3-1,2-1)

Säg så här: IK Raid har haft tre matcher på sex dagar, har skiftat manskap i samtliga manskap, bytt målvakter och rest otaliga mil för matcher, varit på vägarna från torsdagens vinst på bortaplan mot Rörö till fredagens debacle mot KSK. Att summera två vinster och totalt 20 mål är inte illa. Tvärt om, det är berömvärt.
Säg så här: i den sista matchen för säsongen har IK Raid svårt att samla sina mannar och ställer upp med blott elva utespelare och två pensionsnära målvakter – orsaken till manfallet är många, från ”jag visste inte att det var match”, fika med familjen, illa planerad skidresa eller ett oförklarat ”jag kan inte” till frånvaro på grund av skada.
Kvar stod alltså tretton tappra män mot ett KSK med tre laddade femmor och en målvakt.
Det skulle snart visa sig att KSK stod för Kverulanternas Sport Klubb. Högt och ljudligt peps och gnälldes det i minsta närkamp, till och med då spelarna själva stod för oförrätterna. Det blev också IK Raid som till slut straffades, då de juvenila domarna inte orkade stå emot gnällkören. Men faktum är att IK Raid också snart föll in i klagokören, åkte in i situationerna i ultrarapid och ut ur dem med ett helt diskussionsforum.
Det i sin tur bäddade naturligtvis för spelytor för hemmalaget i ett annars väl arrangerat arrangemang med publik, hejaklack och tjo och tjim på läktarna.
Men det var IK Radi som inledde bäst, trots lagets kapten Jonas Hansen tidigt (0,43) åkte på en utvisning. Den redde laget ut, stabiliserade spelet och se 6.48 seglar Johan ”Svea” Svensson in i anfallszon efter pass från Daniel Hansen. Ett välplacerat skott strax under ribban överraskar Kverulanternas målvakt och 1–0 till gästerna.
–      Det här är ett mål jag velat göra hela säsongen, säger målskytten glatt efter matchen.
IK Raid svarar då unisont, att det här är ett mål som vi vetat att du kunnat göra hela säsongen, ”Svea”, som gör du det först nu!
Den gamle, för dagen i mål, hade fram till dess förtjänstfullt räddat laget vid ett flertal tillfällen. Men när spelskicklige backen Linus Edwardsson trycker sig in på den gamles högerkant och vräker upp en backhand tar den på masken och in i mål. Kvitterat efter nära halva perioden.
–      Det är ju ren flax att han får in den där, muttrar den gamle efter matchen och han får fler tillfällen att mumla ur det skägg han inte längre har.

Två utvisningar gör att IK Raid får spela nära fyra minuter i följd med en man mindre – sekvenser som ja, ska rendera utvisningar, men som initialt är orsakade av fult spel från spelarna i Kverulanterna.
När IK Raid rett ut boxplayet kommer 2–1-målet 16.30. Ett sidledspass rädda vigt av den gamle nere vid stolproten, men returen fiskar en omarkerad Patrik Svensson upp och skickar in i mål.
–      Jag trodde jag hade klarat ut den situationen. Men icke, mumlar återigen den gamle surt.
Vid 3-1-målet är det återigen ett sidledspass som ställer till det. Självuppoffrande dyker lite överraskande Johan ”Svea” Svensson upp i försvaret. Det skulle han inte ha gjort.
Kverulanternas Martin Olsson (nej, inte forne Alex Olssons pappa, det är bara IK Raid som kör med överåriga spelare) får målet, men…
–      Det var självmål. Den tog på mig och gick in, erkänner Johan ”Svea” Svensson.
–      Men jag trodde faktiskt aldrig Kai skulle hinna över i den sidledsförflyttningen. Så ser jag att han redan är vid bortre stolpen när jag fipplar in pucken…
Jo, när den gamle rör sig står blixten stilla, gammalt IK Raid-ordspråk.
Sifforna 3–1 stod sig perioden ut och i paus pratade ett tröttkört IK Raid och vikten av att hjälpa till, spela snabbt och enkelt plus att hålla god stämning i båset.
Det gick sådär.
Efter 3.45 utökar Kverulanterna SK sin ledning. En tilltrasslad situation där den gamle räddar och tar returen som tar i stolpen, samtidigt som hans back Jens Tornfalk utbrister i ett nej, som får den gamle att tro att pucken gått i mål. Istället har den gått in framför mål och där ser den gamle ordförande Ågersten ligga och desperat försöka få bort pucken utan resultat.
–      Det är för dåligt, skriker han, oklart till vem.
–      Jag var liksom fastnaglad vid stolpen och hade lite svårt att komma bort mot pucken av respekt för ordförande Ågerstens position. Det är ju en gubbe man inte flyttar på så lätt, säger den gamle.
Mattias Kvarefelt ger emellertid IK Raid hopp endast 26 sekunder senare, då han, efter flera chanser, distinkt sätter 4–2 efter pass från Jonas Hansen.
Men efter slarvigt spel med flera incidenter som borde renderat fler utvisningar än två för respektive lag kom 5–2. Återigen ett märkligt mål, där Kverulanterna SK:s spelare Patrik Ivarsson tar sig in framför mål, skjuter på en väl täckande gammel man i IK Raid-målet, men både han och den inom någon hundradels sekund målskytten, kan konstatera att pucken beskriver en båge över IK Raid-keepern in i mål.

Klockan var då 12.19 och man skulle kunna tro att det då var definitivt god natt för IK Raid, men det skulle komma mera.
Prick 15.00 slutar matchen. Händelseutvecklingen i korthet om varför kommer här:
Bakom eget mål från Mattias Kvarefelt en ful armbågstackling som domarna missar. Delvis knockad reser han sig för att åka i fatt sin baneman, fälla honom med en spark och sedan hamna i utvisningsbåset, där han – förutom fem minuter för spark och matchstraff – krampar svårt och skickas till sjukhus med ambulans. Kverultanternas SK:s spelare, Linus Edvardsson, fick även han fem minuter plus matchstraff för charging.
I domarpalavern vid sekretariatet bestämde sig domarteamet sedan för att släcka matchen och därmed god natt för IK Raid, för den här säsongen gällande seriespel. Nu återstår slutspelet nästa helg.

Kållered SK–IK Raid 5–2 (3–1, 2–1)
Skott: 27-14 (11-7, 16-7)

Mål IK Raid: Johan Svensson (ass J Hansen), Mattias Kvarefelt (ass J Hansen)
Utvisningar IK Raid: Mattias Kvarefelt (25), Magnus Ljungdahl (4), Jonas Hansen (2), Andreas Flodman (2)

Matchens stjärnor:
*** Jonas Hansen – hårt slit i det tysta, en förebild i ett annars tjattrande gäng
** Daniel Hansen – hårt slit i det tysta, ständig närvaro och en förebildför IK Raid
* Kai Martin – visst fem mål insläppta – men 27 räddade på 35 spelade minuter är rätt okej.