MATCHREFERAT

IK Raid glänste i premiären

IK Raid - Kållered 5-2(4-1)(1-1)

Seriestart i den enda stängda ligan inom svensk hockey och frågan var, skulle IK Raid leta puck som marinen letar ubåtar i Stockholms skärgård, kunde laget gå på en mina eller skulle IK Raids blåklädda mannar hitta spelet och plocka hem säsongens första seger…?
Det stod klart rätt snart, att nära IK Raid mötte ärkerivalerna Kållered SK, så var det hemmalaget som höll i taktpinnen. Men inte utan att gästerna från Kållered kunde utmana och skapa en del vassa lägen.
IK Raid hade för dagen nyss fylld Kai Martin i mål. Ett bra val, enär Sören Meethz firat sin 53-åriga födelsedag med sen sänggång söndag morgon. Den gamle höll motståndarna stången. Ja, faktum var att IK Raid uppträdde som ett lag och spela både offensivt och defensivt. Det ställde till det för de åkstarka motståndet, som inte hittade riktigt rätt.
Det gjorde emellertid nyförvärvet David Edanius, som visat framfötterna på både träning och i träningsmatchen mot Flyers under försäsongen. Elegant framspelad av hete Magnus Ljungdahl snirklade han listigt in 10 köksvägen efter blott 3.48.
IK Raid var otåliga och ville mer. 5.11 kom 2–0 när Erik ”Fiskarn” Moberg nätade på pass från Magnus Ljungdahl och Jonas Hansen.
3–0 kom 6.45 då Jimmie Jonnor höll sig framme och distinkt placerade in pucken efter pass från kapten Theng och David Edanius.
Lite stök och bök gav sedan utvisningar för båda lagen, som mest gav strödda chanser åt bägge håll.
Men André Ågersten förvaltade sina två minuter väl, kom in och dröjde inte mer än minut efter att han kommit in förrän han stänkte in 4–0 elegant framspelad av backkollegan Bengt Olsson.
–      Jag tror att motståndarna ska se upp för mig i år, förklarade Ågersten frankt efter sin ”rökare” i krysset.
Med tre minuter blev det tjafs och klubbhuggning där Magnus Ljungdahl fick bevista botbänken tillsammans med en Kålleredspelare (ja, han fick sitta på sin botbänk). Ingen stor sak. Men det var Kållered som utnyttjade fyra–fyra-läget bäst och reducerade med knappt två minuter kvar.

–      Mitt mål, säger IK Raid-backen Martin Thyberg, som styrde ett skott som Kai Martin var på väg att ta, rätt upp i nättaket.
Resultatet stod sig emellertid till pausvilan, men faktum är att det kunde blivit både en och två mål till för Kållered om inte den gamle stått ivägen.
Andra perioden hann knappt börja förrän Magnus Ljungdahl rensar bort en puck i djupet i egen zon, men inte bättre än att den hamnar i burgaveln. Där rafsar Kållereds Martin Ohlsson fram den och utmanar Kai Martin två–tre gånger innan pucken hamnar fri hos Tim Carlsson som reducerar till 4–2 bara 13 sekunder in i period två.
Ik Raid lätt sig dock inte beröras, även om den gamle fick visa sig på styva linan vid flera tillfällen. För 2.48 skickar Johan ”Svea” ”Snoken” Svensson iväg ett perfekt djupledsplass till Erik Moberg, som stänker in 5–2.
Därefter blir det en utmaning för domarteamet, som får använda pipan väsentligt fler gånger än vad som borde vara rimligt.