MATCHREFERAT

KAPTEN THENG STYR RAIDSKUTAN I HAMN

IK Raid - Kållered 6-5(3-2)(3-3)

Prestigemötet Kållered SK och IK Raid är en modern klassiker. Många är de spelare i IK Raid som kommit från Kålleredklubben och med bröderna Jonas och Tobias Nilsson, som återvänt till sin moderförening blev det en extra laddad drabbning,
IK Raid med kapten Theng i spetsen mönstrade ett manskap om tre femmor plus målvaktsparet Kai Martin och Sören Meethz samt avbytaren Tim Campbell.
Rejält med folk, alltså.
Det skulle behövas, för matchen började i ett vasst tempo från två skridskoskickliga lag.
Självklart var det hemmalagets kapten Theng, som satte tonen för aftonen. I ett virvlande anfall där blott ett pass från egen zon från Peter Lind (med KSK som moderklubb) vidare till Simon Berman i mittzon som förpassade pucken till Theng som skoningslös forsade på högerkanten och sköt ett distinkt skott som motståndarna målman, Anderas Mattsson, 22, inte klarade.
1–0 efter blott 2,41 kändes som en bra start.
Men det skulle komma mera.
Mats Wilhelmsson (moderklubb KSK) ådrog sig en utvisning för en tripping 4,01. Kållered skapar ett tryck, som IK Raid inte klarar att stå emot.
Efter ett pass bakifrån mål rätt in i slottet var det kvitterat 5,39.
Jonas Kahn hamnade på botbänken för en onödig slashing vid 6,56. Men istället för att hamna i brygga, seglade IK Raid djärvt till anfall och KSK hade inte mycket till chanser.
Istället blev det IK Raid, som fortsatte pumpa på väl med fullt manskap. Och vid en frispelning av Simon Bergman bar det sig inte bättre än att han gjordes ner och straff utdömdes.
Bergman tog själv hand om den och sköt… utanför.
Det skulle emellertid inte dröja mycket mer än en minut innan IK Raid fick bit i den sura tampen.
Ett slumpskott från strax utanför blå seglade via kryssribban in förbi en tillspillogiven Kai Martin vid 10,54.
Han, denna ålderman, visste inte att det var okej med höjdskott, för han levde med villfarelsen att ”inga höjdare” gällde nu som då han 1967 först gled ut på isen för att spela ishockey.
Efter denna fadäs som minde en smula om Salo och Salt Lake City kunde IK Raid gått på grund rejält.
Men återigen svepte Peter Lind ett magnifikt pass som friställde kapten Theng som ordnade kvitteringen efter 10,55.
Knappt hann det överraskade KSK byta besättning på isen förrän det var dags igen.
Mark Hiller forecheckar förtjänstfullt och vinner puck i anfallszon, i ett samspel med Anders Anger kommer ett pass in till Mats Wilhelmsson, som vinklar in 3–2 vid 12,47.
Ett sjösjukt spel, som kunde få vissa att svindla.
För det var en period som innehöll två ramträffar i den gamles mål och dessutom ett läge, som med rappare domaren kanske kunde gett bortalaget mål.
Ett friläge halvräddas alternativt, eller både och, går i stolpen. Den förlupne pucken renas bristfälligt bort av Anders Anger och returen går till en KSK-spelare som skjuter. Men som om han inte begrep sin egen ålder reflexsräddar den gamle.
– Domaren kom fram efteråt och frågade om pucken var inne. Jag undrade hur jag skulle kunna svara på det, säger han i uppriktig senildemens.
Perioden stängs med en knapp ledning till IK Raid.
IK Raid inleder andra perioden slarvig. I ett byte av besättning hamnar laget i oordning. Tommie Saarlila tappar klubban i mittzonen, får inte hjälp och KSK blåser in i en plötslig attack där Andreas Flodman nödgas lite onödigt att trippa sin motståndare.
I överläget fixar KSK kvitteringen vid 3,50, när hemmalaget återigen tappar markering framför mål.
Men då KSK får en man utvisad tar det endast åtta sekunder för kapten Theng att passa bak till Andreas Flodman, som från blå skjuter ett skott som Kållereds målvakt borde klarat.
4–3 vid 4,51 kändes emellertid inte stabilt och minsann. Te minuter senare är det dags för KSK att kvittera efter att under en minut pressat IK Raid i spel fem mot fyra.
Återigen var det en tappad markering framför mål, som gav målet.
Men IK Raid lät sig inte nedslås.
Under några virvlande sekunder ordnade först André Ågersten 5–4 på ett backhandskott med knapp styrfart (13,16 på pass från Simon Bergman och Jonas Hansen) och sedan 6–4 när Johan ”Svea” Svensson, efter sjuttontusen skottförsök innan, lyckades tråckla in pucken distinkt i Andreas Mattssons högerkryss ur väldigt snäv vinkel (13,31 assisterad av Jonas Kahn och Jonas Hansen).
Lyckan höll i sig, trots att KSK tilläts att reducera 17,11 – återigen vid tappad markering framför mål.
Men trots en intensiv forcering i slutsekunderna lyckades Kållered inte peta in ytterligare en puck bakom den gamle, som såg ovanligt stabbig ut under matchen. Men som i slutet vaknade till liv, som en pensionär på ålderdomshemmet då det vankas nubbe och schottis.

IK Raid–Kållered
6–5 (3–2)

Publik 23.
Målskyttar IK Raid: Andreas Theng (2), Mats Wilhelmsson (1), Andreas Flodman (1), André Ågersten (1), Jonas Svensson (1).
Assist: Simon Bergman (2), Jonas Hansen (2), Peter Lind (2), Mark Hilar (1), Anders Anger (1), Jonas Kahn (1), Andreas Theng (1)
Utvisade: Mats Wilhelmsson (2), Jonas Kahn (2), Andreas Flodman (2), Jonas Hansen (2).

Matchens stjärnor:
Xxx Andreas Theng – kaptenen som med mål i sikte ledde sitt lag  i hamn ett stormigt slag
Xx Johan Svensson – slet för att försvara sitt lag och för att göra mål – och lyckades till slut.
X – tappa position vid 6–5-målet, men gjorde allt annat med akuratess.