MATCHREFERAT

Ik Raid nollade kungarna från Kungälv

Ik Raid - Åby  8 - 0 (3–0)

När IK Raid gjorde sin seriedebut för året stod Flying Kings för motståndet. En match som rätt så hyfsat dammades av till något rent och prydligt med ett 8–0.

Den gamle stod den gången och inhystade sin första nolla, dagarna innan sin 59:e födelsedag.

I reprismötet fick han återigen förtroendet, helt enkelt eftersom Andrej Bobrenko inte kom (orsak oklar).

Med spelmotorerna och –genierna Alex ”Is the Man” Olsson och Johan ”Q” Qvarfordt tillbaka var det bara för övriga spelare att luta sig tillbaka, sticka fram klubban någon gång då och då och ser pucken gå i mål gång efter annan.

I verkligheten blev det inte riktigt så.

När IK Raid fortfarande satt och knöt skridskorna valde Flying Kings en offensiv taktik och bara guds försyn och den gamles reflexer gjorde att nollan bakåt inte spräcktes efter en minut spelad.

Då IK Raid sedan inte heller orkade åka skridskor i något som skulle kallats backchecking blev det nya möjligheter för gästerna, som hade öppet mål med den där gamle prompt bestämde sig för att inte vara lika generös som sina lagkamrater och helt sonika snöt skottet som kom i sin plockhandske.

Jo, Johan ”Q” Qvarfordt hade gjort sin plikt däremellan och lagt första målet för kvällen på ett fint pass från Erik ”Fiskarn” Moberg nära klockan vara knappt tre minuter slagen av den första perioden.

Sedan började de blå bålgetingarna att surra i anfallszon. Men helt utan gadd och med en motståndarmålvakt i Kungälvsfostrade Daniel Stenlund, 26, som stod och låg, satt och vred och vände på sig och lyckades sätta lapp på luckan: ”Inga puckar passerar denna gräns”.

Lydiga IK Raid-spelare tackade och bockade för denna information till 17.22. Då hade Johan ”Q” Qvarfordt fått nog och smekte fram en passning som Magnus Ljungdahl lika elegant och ömsint smekte i mål.

När motståndarna fick sin andra utvisning 18.39 trädde förstafemman in i handlingarna och med en knapp sekund (!) kvar gjorde kapten Theng 3–0 på assist från Alex ”Is the Man” och Andreas ”Floodwall” Flodman.

Ett trots allt anständigt resultat.

I pausen beslöt vaktmästaren att slipa två av motståndarlagets skridskor istället för att dra av isen. Efter lite polsk riksdag fattade IK Raid beslutet att strunta i spolning av isen, då ena zonen ändå låg närmast orörd.

Dags för spel i andra och IK Raid trummade på. En ny utvisning hos motståndarna gav möjlighet till ökat tryck. Johan ”Q” Qvarfordt och Magnus Ljungdahl fick igång ett klappklappspel och en elegant genomskärare från vänster till höger genom slottet avslutades distinkt och kliniskt av Erik ”Fiskarn” Moberg 2.32.

Kort därefter drar Richard Gustafsson på sig en utvisning för en holding, men Flying Kings kommer inte ens till en skottchans i det påföljande fem mot fyra-läget.

Istället är det IK Raid som utökar till 5–0 efter att Flying Kings precis blivit fulltaligt efter ytterligare en utvisning. Det är Johan ”Q” Qvartfordt som elegant snitsar in sitt andra mål på pass från Jens Tornfalk och Erik ”Fiskarn” Moberg.

När motståndarna drar på sig en ytterligare tvåa är Johan ”Q” Qvarfordt återigen elegant skoningslös och i ensamt majestät gör han 6–0 10.56.

Erik ”Skägget” Skoglund gjorde comeback efter skada. Klev rätt in i första linan, gick från ytter i första perioden till en mer balanserad centerroll i andra och efter ett gott jobb satte han sig på botbänken för en tripping 12.24. Det dröjde inte länge förrän kapten Theng ville visa var skåpet skulle stå och med en lång dragning virkade an snyggt in 7–0 på Daniel Stenlund vars ljumskar inte orkade vara så utsträckta längre.

8–0 kom efter en solorusch från Mattias ”Taxi” Ivarsson, som pressade sig fram längs vänsterkanten och sedan drev mot mål och gjorde sitt pantenterade mål när klockan var 19.28. Assist poäng till Albin Liljevall. Även detta mål gjorde i boxplay.

Noterbart är: i den första matchen mot Flying Kings hade Kai Martin inte ett skott på sig i första perioden. Den här gången upprepade sig historien, men då i andra perioden.

Lägg till det faktum att det är första gången i hans hundraåriga målvaktskarriär som han håller nollan två matcher under samma säsong.

IK Raid–Flying Kings HC 8–0 (3–0, 5–0)

Mål: Johan Qvartfordt 3 (ass E Moberg, J Tornfalk/EMoberg samt utan ass), Andreas Theng 2 (ass A Olsson/A Flodman, A Olsson), Magnus Ljungdahl (ass J Qvartfordt), Erik Moberg (ass J Qvarfordt/M Ljungdahl), Mattias Ivarsson (ass A Liljevall).

Utvisningar: Richard Gustafsson (2), Erik Skoglund (2), Magnus Ljungdahl (2).

Matchens stjärnor:

***Johan Qvartfordt – förvandlar ishockey till poesi, smeker pucken som en käraste och skjuter som en sniper.

**Erik Moberg – tillbaka i andralinan och trivdes i sällskapet – ett mål och två assist.

*Magnus Ljungdahl – spelklok, passningsvillig och målkåt.

Pingvinkepan: Johan ”Q” Qvarfordt.

Nästa match: Borås i Borås ishall, 18.20