MATCHREFERAT

Ik Raid gäckade Gbg Devils

Göteborgs Devils - Ik Raid 2-6 (1-1)(1-5)


När lagen möttes i höstas delade de broderligt på poängen. Något en missnöjd gammal målvakt kunde konstatera då han gjorde sin premiär i sin sjuttonde säsong för IK Raid, den som också skulle komma att bli hans sista.
Efter det har den gamle ställts mot allehanda motstånd i den tuffa ligan och snöpligt gått ur varje kamp med i och för sig många räddningar, men dessvärre med svidande resultat i form av förluster och insläppta puckar.
Nej, något vackert snitt och någon eller några tjusigt inhystade nollor har den gamle inte lyckats med, som förra säsongen. Ändå valde lagledningen att placera den 60-årige målvakten när säsongen sista match skulle spelas.

Det kunde börjat bättre.
Nja, inte för laget, som spelade en frenetisk och intensiv hockey, som var bländande rolig att se.
IK Raids spelare agerade bålgetingar i offensiv zon och frestade snabbt den 26-årige målvakten Andreas Mattsson i motståndarmålet, utan att lyckas överlista honom.
Istället var det när IK Raids Christoffer Boberg åker på en onödig utvisning för fasthållning i offensiv zon, som det gick emot.
Direkt efter tekning överlistar Devils enkelt sina motståndare och ännu enklare den gamle, som inte är snabb nog när ett kantskott från nära håll överlistar honom vid 2.36 spelade.
* Onödigt. Dels tappar vi markering, men samtidigt ska jag ta det skottet. Ingen tvekan, erkänner den gamle.
Men IK Raid vilade inte på hanen. In med förstakedjan som trummade igång det höga tempot i anfallszon, så in med andrakedjan och tillika andra backparet, där matchens suverän Jens Tornfalk lyckas bevara en flipperpuck i anfallszonen, och där det påföljande skottet elegant styrs förbi Andreas Mattsson av Jonas Hansen vid 5.06.
Matchen är därefter IK Raids, där chanserna avlöser varandra utan att gästerna lyckas överlista hemmalagets duktiga målman.
Devils gör sina attacker, som IK Raid med gemensam kraft avstyr.

Men utan den gamle i mål hade det kunnat gå illa.
Vid en situation tappar hans backar markeringen fullständigt, ett smart inspel friställer en Devilsspelare helt, som gör det enda rätta och drar i sidled för att överlista den gamle. Men tji fick han, för den rappa plockarmen gör en svepande rörelse och in i plocken hamnar pucken till allas förvåning.
* Det var det jävligaste jag sett. Helt grymt! utbrister Andreas Flodman, IK Raids kraftfulle back efter räddningen.
Ja, situationen fick reservkeepern Junior Rönnberg att starta följande samtal i paus.
* Vad hände med det andra målet?
* Vilket andra mål? Jag har bara släppt ett.
* Jo, men det där… blev det bortdömt, eller…?
* Du menar min räddning? Den tog jag med plocken, förklarar den gamle.

Nå, IK Raid fortsätter sitt höga, inspirerade tempo i andra perioden inledningen.
Laget radar upp chanser, men lyckas inte överlista motståndarmålvakten förrän 5.02.
Återigen är det Jonas Hansen, som snyggt snitsar in 2–1 på pass från Andreas Flodman och Magnus Ljungdahl.

Den gamle har också att göra i det böljande och underhållande spelet, men det dröjer till 9.24 innan Devils lyckas överlista honom. Och då är det efter en retur, som ärligt talat inte borde ha gått in – av två skäl. Dels för markeringen på målskytten var ytterst bristfällig, dels för att den gamla borde samlat ihop sig i en bättre position än den som gav målet.

Men med halva perioden kvar går proppen för IK Raid, mycket för att laget fortsätter trumma på med det intensiva tempot. Det ger i sin tur utvisningar för hemmalaget, och i slutet av två av dessa för IK Raid två mål.
I snabb följd blir det alltså 2–3 (där Richard Gustafsson målar assisterad av firma Flodman/Ljungdahl), 2–4 (Mattias ”Taxi” Ivarsson får en macka av kapten Theng och gör inget misstag), 2–5 (äntligen! Ett skott i krysset!!!) och 2–6 (”Taxi” framspelad av Måns Svenler och Joakim Andersson).

Japp, en dröm gick i uppfyllelse för den gamle, som fick fira sin final i IK Raid med en seger.
* Som jag längtat. Jag var riktigt orolig ett tag då vi inte fick utdelning på våra chanser. Det är ju lite av vårt signum den här säsongen, där vi blivit nollade flera gånger. Men grabbarna gjorde det fantastiskt senare delen av andra perioden och visade på stort tålamod.

I omklädningsrummet blev den gamle senare hyllad efter att ha hållit tal till sina lagkamrater, som hissade honom i luften dränkte honom i lovord och champagne och slängde geléhjärtan på honom.

Men… än är säsongen inte slut. IK Raid går in i slutspelet till helgen då Rambergscupen spelas. Mer om det senare.

Devils–IK Raid 2–6 (1–1, 1–5)

Skott: 31–63 (14–28, 17–35)
(Det finns en teori om att damerna i sekretariatet i sin iver räknade samtliga skott som avfyrades.)

Mål: Mattias Ivarsson 2 (ass A Theng och ass M Svenler/J Andersson), Jonas Hansen 2 (ass J Tornfalk/M Ljungdahl och ass A Flodman/M Ljungdahl), Richard Gustafsson (ass A Flodman/M Ljungdahl) och Andreas Theng (utan ass).

Utvisningar: Christoffer Boberg (2), Andreas Flodman (2), Erik Moberg (2).

Matchens stjärnor:
*** Jens Tornfalk – spelade med pondus, intelligens och mod.
** Jonas Hansen – gjorde de två viktiga första målen och så mycket mer.
* Mattias Ivarsson – två mål ska inte förringas.

Röda hjälmen: Måns Svenler

red

 

 

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matchens tre stjärnor  
Jens Tornfalk
Jonas Hansen
Mattias Ivarsson

 

Målgörare
  Mål Assist    
1 - 1 Jonas Hansen J Tornfalk /
M Ljungdahl

1 - 2 Jonas Hansen A Flodman /
M Ljungdahl

2 - 3 Rickard Gustafsson A Flodman /
M Ljungdahl

2 - 4 Mattias "Taxi" Ivarsson A Theng

2 - 5 Andreas Theng

2 - 6 Mattias "Taxi" Ivarsson M Svenler /
J Andersson