MATCHREFERAT

Seger för IK Raid i bottenstriden

GBG Devils–IK Raid 2–6 (0-3, 2–3)

GBG Devils är ett lurigt lag, som knappast kan räknas till IK Raids favoritmotstånd.
Men höstens match gav seger (6–1) och när det var dags för returmötet var det åter upp till bevis, för IK Raid som är på bortaturné – först Devils, sedan Slottsskogen.
Men, som det heter, en match i taget.
IK Raid började frejdigt, men också med bara en skridsko per gubbe på banan.
Ändå gav ett resultat när kapten Theng Med Det Stora Röda Skägget snirklade runt i offensiv zon, kryssade vidare och plötsligt med pucken på bladet stod fri med den o
hyggligt gamle motståndarkeepern Peter Nilsson, 50.
Lugnt och säkert ryckte kapten Theng Med Det Stora Röda Skägget lite till höger och mycket till vänster. Nilsson åkte som den berömda kråkan och pucken gled in i mål efter 1.15.
IK Raid hade förstås en målvakt som var ännu äldre på isen (och junioren Sören Meethz, 53. på tillväxt i båset) i Kai Martin, 58, och en stolt Magnus Ljungdahl vill visa den gamle duglighet med en så kallad indianare mega grande. Och, ja, den gamla spände ut sin isterbuk och slöt skotten tryggt och säkert.
Ungefär där och då slutade matchklockan att fungera och efter lite palaver kunde matchen fortsätta med manuell klocka.
Det dröjde inte länge förrän speakern kunde meddela 3.30 och då gällde det 2–0-målet, som signerades Arvid Stigland på snyggt Gretzskypass från Jonas Hansen.
IK Raid pumpade på, hade många chanser men överraskades av Peter Nilssons old schoolspel med benparader från Kjell Svenssons tid (det vill säga att han måste fått det med bröstmjölken).
Fortfarande var emellertid IK Raids spel lite för lite ett lag spel och lite för mycket individuella uppvisningar. Jo, det kunde gett resultat. Jonas Nilsson Tumbaraid från egen zon smekte ribban och ut. Mål där och det hade kunnat nominerats till årets mål.
– Ja, det var nära. Millimeter från att gå in, säger en inte alltför besviken Jonas Nilsson efter matchen.
Men trägen vinner. 17.04 kommer 3–0 från Jimmie Jonnors klubba efter en mycket elegant framspelning av Jonas Nilsson.
3–0 var också periodpausen med en skottstatistik som visade på domins från IK Raids sida – 6–15.
I pausen pratade kapten Theng Med Det Stora Röda Skägget om vikten att låta pucken gå, att spela sig förbi Devils höga press och behålla den höga farten.
Det gick så där.
Istället för att IK Raid fortsatte producera skapades ett försvarsmisstag, som renderade i Devils reducering efter 3.01 i andra.
– En puck som jag borde ha tagit. Jag trodde faktiskt att jag blockerat den då jag hör motståndarna jubla. Jag vet faktiskt inte hur den gick in, säger den gamle.
– Jag svängde och fel håll, erkänner Jonas Nilsson.
– Det var det som gav dem chansen.
Men IK Raid kom snabbt tillbaka och spelade verkligen så som man kommit överens om i pausen.
4–1 kom 8.31 från Mattias Kvarefeldt, som behärskat förvaltade hårt arbetande Mark Hilas framspelningen.
Tre minuter senare är det just Mark Hilar, som gräver fram pucken och gör 5–1 där kapten Theng Med Det Stora Röda Skägg stod som framspelare.
Ytterligare tre minuter senare håller sig Mattias Kvarefeldt framme och gör sitt andra mål för matchen, assisterad av Arvid Stigland.
Defilering mot slutsignalen kom emellertid av sig av en räcka utvisningar, som framför allt straffade IK Raid.
Att GBG Devils tilläts göra ytterligare en reducering, ett snyggt mål högt upp i den gamle närmaste kryss, med en dryg halv minut får tillskrivas protokollet.
Nu gäller kort vila för IK Raid, som redan i natt åker till Slottsskogen för matchen mot seriens hittills ohotad lag.
– Då ska jag göra mål, säger David Edanius, som stod utan poäng mot Devils.
– Förresten, jag gör ett hattrick, lovar han.

Målskyttar IK Raid: Andreas Theng (utan ass), Arvid Stigland (ass J Hansen), Jimmy Jonnor (ass J Nilsson), Mattias Kvarefeldt (två mål, ass M Hilar och A Stigland), Mark Hilar (ass A Theng)
Utv: Mattias Kvarefeldt (2), David Edanius (2), Mark Hilar (2), Magnus Ljungdahl (2), Jens Tornfalk (2).

Matchens stjärnor:
*** Mark Hilar – slet hårt både defensivt och offensivt, gjorde mål och assisterade samt backade inte för en fajt.
** Andreas Flodman – bra spel över hela banan, placeringssäker och tung och tuff att möta.
* Andreas Theng – kapten Theng Med Det Stora Röda Skägg vill mycket och visade det.
Pingvinkepan: Mattias Kvarefeldt