MATCHREFERAT

INGA SALT SILLAR FÖR IK RAID

IK Raid - Herrings 12-2 (6-0)(6-2)
Betoningen innan match var klar. Nämn inte u-ordet. Några kunde inte låtar bli. Det blev sagt. Men matchuppladdningen inför mötet med Herrings var uppsluppet, lekfullt och så småningom fokuserat.
IK Raid ställde upp med tre femmor och två avbytare. Sören Meethz i målet och coach ”John Long Silver” Ågersten i båset.
Inledning gick i ett svindlande tempo. Men skottet motades av motståndarkeepern, 48-årige Håkan Lindmark (bror till Pekka Lindmarks kusin Lars Lindmark). Han fick att göra. Men det skulle visa sig att Herrings var både flitiga och skridskoskickliga. I synnerhet när IK Raid gick ner på halvfart.
De vassaste chanserna, både skott och frilägen, stod motståndarna för de första fyra minuterna.
Det var en situation som kapten Theng inte uppskattade. Han langade fram en puck till skottvillige Stefan Andersson, som pricksköt 1–0 efter 4.21.
Andra femman ville inte vara sämre. Assisterande kapten Jonas ”Helly” Hansen serverade en macka som inte ens Simon Bergman denna dag kunde missa, för det skulle det visa sig att han klarade i parti och minut.
Vid 5.20 blev det alltså 2–0.
Knappa minuter senare gjorde kapten Theng en repris på 1–0-målet och gav Stefan Andersson ett tillfälle att dryga ut ledningen till 3–0 vid 6,00.
Vid 7,47 var firma Andersson/Theng framme igen. 4–0 efter att femman stressat Herrings vilt i sitt försvarsarbete.
Men Herrings stramade upp sig, tajtade ihop sitt försvar och kämpade vilt. Ett vilt pepprande av IK Raid gav inte resultat förrän 16,18 in i första perioden. Då höll sig Christoffer ”Bobban” Boberg framme och stänkte upp sitt första mål  division-IV med bravur. Pass från alltid så skicklige Tommi Saarela.
6–0 kom vid 18.44 när Erik ”Fiskarn” Kundberg tog tillvara på Mark Hilars pass.
Perioden avslutades med en utvisning för hemmalaget, när Stefan Andersson var för ivrig in på isen vid 19.29.
Men IK Raid red ut stormen.
Så andra perioden. Målet var fortsatt fokus och att inte vara för målinriktade (ett finare ord för målkåt). När hemmalaget precis blivit fulltaligt gjorde Johan ”Svea” Svensson en Zlatan, om ni minns senaste Ungern-matchen i VM-kvalet. Men knapp marginal i en en-mot-en situation mot Håkan Lindmark stötte ”Svea” Svensson pucken skickligt på målvakten och förbi, för att den sakta skulle glida in i mål.
7–0 1,58.
Stefan Andersson hade inte fått nog. Inte kapten Theng heller. 4,42 gjorde firman 8–0,
IK Raid drabbade då av övermod. Vid ett elegant rysspel, ett klappklapp som var värt att applådera, tappade Daniel ”Helly” Hansen på blå och Herrings skridskostarke Andreas Birath straffade hemmalaget och lurade snyggt Sören Meethz vid 5,17.
När sedan Herrings blir dubbelstraffade med två tvåminutare i tät följd var det läge IK Raid att utöka sin ledning. Men slarvades bort, återigen i ett slags hybris.
Istället är det Herrings, som nu fulltaligt, karskar upp sig. Vid slarv i mittzonen blir Magnus Ljungdahl frånåkt, försöker rädda situationen och får en tvåa för slashing.
Lyckligtvis tar Herrings knappt 30 sekunder senare en utvisning, som reducerar manskapet på banan.
Men Magnus Ljungdahl fortsätter i ett olyckligt skede. Dräller återigen med pucken i mittzonen, ett tillfälle som Herrings Joel Kleve utnyttjar. 8–2 vid 15,57.
När Herrings tvingas till boxplay en stund senare är Johan ”Svea” Svensson påpassligt på plats. Han kämpar in 9–2 efter pass från Peter Lind vid 16,51. På tiden, kan man tycka, då han och Simon Bergman bytt chanser med varandra utan större succé än stolpskott.
Men IK Raid hade inte gett upp. Plötsligt stiger Magnus Ljungdahl återigen in i handlingarna. Tar konsekvenserna av sitt mindre alerta spel och kliver in i utvisningsbåset vid 17,11.
Herrings vädrar morgonluft, men det är IK Raid som vässar formen.
I boxplay sker följande:
18,03 skrinnar Jonas Nilsson sig fri, efter att ha brutit Herrings uppspel. Med ett helt sillstim i bakhasorna krigar han snyggt in 10–2.
18,28 är det återigen firma Andersson/Theng som ordnar mål, ett stenhårt skott från Stefan Andersson, pass kapten Theng. 11–2
18,56, Simon Bergmans muskelmassa har mattats väsentligt efter att missade chanser och tur är väl det, för annars hade detta höstlov till mål aldrig gått in. Slutresultatet 12–2 assist från Jonas ”Helly” Hansen” och Johan ”Svea” Svensson.

IK Raid–Herrings 12–2 (6–0, 6–2)
Mål IK Raid: 1–0 Stefan Andersson (4,21, ass A Theng), 2–0 Simon Bergman (5,20, ass J Hansen), 3–0 Stefan Andersson (6,00, ass A Theng), 4–0 Stefan Andersson (7,47, ass A Theng), 5–0 Christoffer Boberg (16,18, ass Tommi Saarela), 6–0 Erik Lundberg (18,44 ass M Hilar). 7–0 Johan Svensson (1,58, ass Simon Bergman), 8–0 Stefan Andersson (4,42, ass A Theng), 9–2 Johan Svensson (16,51, ass Peter Lind), 10–2 Jonas Nilsson (18,03, utan ass), 11–2 Stefan Andersson (18,28, ass A Theng), 12–2 Simon Bergman (18,56, ass J Hansen/J Svensson).
Utvisningar IK Raid: lagstraff (2 minuter), Magnus Ljungdahl (4 minuter), Tommi Saarela (2 minuter).