MATCHREFERAT

12 fördömda män och en gammal

Borås Knights - Ik Raid 9 - 0 (4 - 0, 5 - 0)


Uppdraget var klart. Åk till Borås, spela match, åk hem. Resultatet var egalt. Deltagandet primärt.
För… IK Raid skulle inte göra som Borås förra säsongen, där två matcher ställdes in med kort varsel. Nu var i och för sig IK Raid illa ute, eftersom matchen i höstas faktiskt flyttades med bara några timmars tillgodo till nedsläpp. Men nu var det alltså skarpt läge.
IK Raids ledning kämpade hårt för att få ihop en startfemma. Den gamle har ju sedan tidigare en ljumske, som trilskas lever sitt eget liv. Men han var å andra sidan den ende aktuelle keepern i laget då den unge valt att jobba akut.
Men… till slut hade lagledningen fått tolv svar och ett från den gamle. Ytterligare ett bifall kom när Boberg ungefär samtidigt som gammelcoach Ågersten ställde in sin medverkan antingen för att han var förkyld eller för att det skulle bli för dragit i Borås. Så rätt han hade. Men till det ska vi återkomma.
IK Raid kommer till matchen med tolv fördömda män och en gamling, redo för en utskåpning som inte setts sedan slaget vid Gallipoli i första världskriget, ett veritabelt blodbad.
Så skulle det se ut och kanske var det därför som Johan ”Svea” Svensson var på osedvanligt glatt humör och Mattias ”Taxi” Ivarsson visslade så bekymmerslöst. Det var bara den gamle som anfäktades av något slags anspänning och ärligt, den släppte inte förrän i andra perioden.
Väl på is var det inte mycket att be för. IK Raid styrde käckt kosan till anfallszonen för att försöka sig på ett första anfall. Det gick så där. För Borås mest rutinerade spelare, Jiri Simula tråcklade sig förbi på vänsterkanten, gjorde bort både en, två, ja kanske tre man genom att tränga sig vidare via planket och få med sig pucken. Fri gör han inget misstag.
– Jag vet vad han ska göra och ändå gör jag fel. Jag tror jag släppt sjuttioelva mål från hans klubba på det viset, säger den gamle missmodigt, som minns en match i samma arena där samme spelare gjorde två mål i samma boxplay – tre mot fem!
Klockan hade då stannat vid 23 sekunder och IK Raids vana att vara generösa i inledningen höll med andra ord i sig.
4,10 skrevs tiden då kapten Theng fick en crosschecking i ryggen varpå han replikerade med att trycka tillbaka och inte få med sig mer än två motståndare i fallet och en utvisning för interference.
I exakt en minut och en sekund lyckades IK Raids försvar hålla stången.
Ett skott som den gamle halvräddar, men lyckas styra snett inåt istället för ut ger öppet mål för Hampus Bååth, som enkelt rakar in 2–0.
IK Raid försöker och försöker. Mattias ”Taxi” Ivarsson är ren, men skjuter utanför.
Johan ”Svea” Svensson är fri, men hakas upp i en situation som borde renderat något mer än den som bortblåsta signalen från domarna. – Ja, det var straff, säger han själv tvärsäkert efteråt.
De chanser som laget sedan fick togs säkert och effektivt bort av puckmotande ynglingen Christian Carslöv, 22, en moderns fostrad målvakt som inte gjorde några misstag när IK Raid helt enkelt inte mäktade med att sätta tryck.
När sedan IK Raids Emil ”Teslan” Rolander åker ut för en tripping, som var av mjukaste slaget, ja, då dröjer det det inte länge förrän det blir mål igen.
Den här gången tar det bara 49 sekunder innan Borås, återigen mellan benen och från samma vinkel, utökar sin ledning.
– Jag skyller på ljumsken. Den kändes i och för sig alright, men jag är för långsam i min rörelse nedåt och klarar inte att hålla klubban i isen som jag ska, säger den gamle självkritiskt. – Jag var dessutom spänd i hela första perioden. Varför är egentligen obegripligt, jag har ju spelat hockey sedan jag gick i kortbyxor som liten grabb.
Drygt fyra minuter senare är det dags igen då Borås William Gustafsson enkelt snirklar sig förbi ett passivt IK Raid-försvar och rundar den gamle under överinseende av Andreas Flodman, som byggde sin mur utan attack.
IK Raid andades ut när signalen för första perioden var över. Det var emellertid inte matchen, där det återstod 20 minuter av utspelningen, trots modesta 15–13 i skott.
Nu hade däremot den gamle vädrat morgonluft (så dags!) och började ta skott som han inte alltid borde ta och sådana som han ska ta. Så trots att IK Raid vilade rumpan i utvisningsbåset några gånger höll laget boråsarna stången.
Sålunda skulle det efter ett par snygga paradräddningar dröja till nära nio minuter in innan Borås la sitt femte mål, förmodligen också det mellan benen.
Den gamle fortsatte sprattla, ljumsken höll för en del spänstiga övningar och spänningarna från första perioden hade blåst väck. Det hade dessvärre även orken gjort för ett tröttkört lag, som såg sig bli överspelat ett antal gånger och se sin gamle keeper kapitulera ytterligare fyra gånger innan slutsignalen räddade IK Raids käcka mannar från större förnedring.
Men… IK Raid var där, spelade matchen och att vinna är inte alltid allt, att delta är också stort.
Det gjorde, som följer: Kai Martin, Andreas Flodman, Bengt Olsson, Mattias Ivarsson, Andreas Theng, Johan Svensson, Daniel Hansen, Magnus Ljungdahl, Christoffer Boberg, Albin Liljevall, Mattias Eriksson, Karl Pettersson och Emil Rolander.
Stort!

Borås Knights–IK Raid 9-0 (4–0, 5–0)

Skott: 41–18 (15–13, 26–5)

Utvisningar:
Emil Rolander (4), Andreas Theng (2), Bengt Olsson (2)

Matchens stjärnor:
Delas denna omgång ut till samtliga deltagare som får en stjärna var.

Röda hjälmen:
Går till kollektivet IK Raid

 

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matchens tre stjärnor  
Samtliga
   

 

Målgörare
  Mål Assist