MATCHREFERAT

Hedervärd semi för Ik Raid i kaotisk cup


För två år sedan var IK Raid sensationellt finalklara i Rambergscupen efter en snygg svit matcher, där vinsterna mot Jönköping och Säffle gjorde valet givet.
Men… arrangörerna hittade en lucka i spelsystemet som ingen arrangör av något som helst arrangemang i sporthänseende lyckats hitta. Därmed var det Jönköping, som hart när hade packat ihop sina prylar för hemfärd, som fick finalplatsen och också vann cupen.

2016 hade IK Raid helt enkelt inte manskap att ställa upp.

Men när laget anmälde sig till 2017-års cup var det med en ambition att visa var hockeyskåpet skulle stå.
Det, skulle det visa sig, var svårare att ordna än någon hade kunnat föreställa sig. Och fortfarande efter fyra spelade matcher är det inte helt lätt att veta hur möblemanget ska stå.

Nå, vi tar det från början.
Tidig match mot Admirals från Karlskrona, örlogsstaden. Ett division IV-gäng spetsat med duktiga hockeyspelare och med stor ambition, bland annat arrangerade laget en winter classic 2016, det vill säga hockeymatch utomhus; snyggt jobbat.
Det skulle också visa sig att det var ett tungt manskap att möta.
Redan från start satte laget fart och virvlade till med ett anfall som endast guds försyn och den gamle räddade från att bli mål.
2.09 ringde det emellertid. En snabb attack, ett snabbt inspel ställde Magnus Ljungdahl och en likaledes alert sidledsmanöver gjorde att den gamle inte kunde hänga med i svängarna.
När Andreas Flodman sedan ställde sina tjänster till förfogande för två minuter på botbänken tog det inte 15 sekunder förrän han kunde träda i tjänst igen.
Jo, det här militärgänget var drillat och lydde minsta kommando. Det gjorde inte de mer bohemiska spelarna i IK Raid.
3–0 blev emellertid 3–1 efter en målvaktstavla, där Johnny Johansson hölls sig fram och lirkade in reduceringen.
4–1 blev 4–2 när kapten Theng utan assistens skapade ett häng. Men där 5–2 blev resultatet som varade perioden ut.
Då hade IK Raid yra i pallet åkt av planen med ett visst hopp, där den gamle sprattlat rätt några gången. Men det hoppet släcktes i andra perioden.

Admirals trummade på och efter en knapp minut stod det 6–2 på tavlan.
Matchen slutade så småningom 9–2

Admirals–IK Raid 9–2 (5–2, 4–0)

Målskyttar: Johnny Johansson (ass J Andersson), Andreas Theng (u ass)

Utvisade: A Flodman (2), M Svenler (2), J Tornfal (2), M Ljungdahl (2).
Match två för dagen gick mot Husqvarna, en match som skulle komma att gå till historien.
Ut med den gamle i mål och in med Simon Rönnberg, som skulle få det hett om öronen.
Men det var IK Raid som inledde hetast. Efter endast 18 sekunder gjorde Johnny Johansson 1–0 serverad av old coach Ågersten.
Men efter den strålande inledningen rasade spelet.
Kvitteringen kom 3.29. 1–2 en halv minut senare. 1–3 knappt två minuter där efter. 1–4 en dryg minuter efter det.
Timeout och ändringar.
20 sekunder senare kommer reduceringen 2–4 från Magnus Johanssons klubba, framspelad av broder Johnny och kapten Theng.
Vid spel fyra mot fyra kommer så 3–4 där Joakim Andersson, assisterad av Magnus och Johnny Johansson.
Kvitteringen står Magnus Ljungdahl för 18.14, men det är motståndarna som får sista ordet i perioden med 4–5 19.32.
IK Raid ger inte tappt. Kvitteringen 5–5 kommer 7.51 in i andra. Återigen Johnny Johansson assisterad av broder Magnus och old coach Ågersten, som för övrigt låg bakom timeouten och ändringarna i spelet.
Knappa minuter gör motståndarna 5–6, snabbt replikerat IK Raids kvittering genom Jonas Hansen.
Magnus Johansson ger IK Raid ledningen 9.52 på pass från broder Johnny och kapten Theng.
En och en halv minut senare kvitterar Husqvarna för att två minuter senare göra 7–8.
IK Raid jagar kvittering utan framgång.
Men…
När motståndarna ställer till det och ordnar en parad av utvisningar och dessutom ett matchstraff på grund av att en Husqvarnaspelare försökte sänka old coach Ågersten med skridskon… ja, då fanns det en öppning.
Old coach Ågersten ger en genial order. Eftersom ingen timeout finns kvar beordrar han ut Simon Rönnberg och in med reservkeepern Andrej Bobrenko. Allt för andhämtning och syreintag.
Det hjälper.
Direkt kommer kvittering när klockan slår 19.06. Återigen håller sig Magnus Johansson fram serverad av broder Johnny och självaste Johan ”Svea” Svensson.
En halv minut senare gör Andreas Flodman det matchavgörandet målet på pass från Magnus Johansson.

IK Raid–Husqvarna 9–8 (4–5, 5–3)

Mål: Magnus Johansson 3 (ass J Johansson/A Theng, A Theng/J Johansson och J Johansson/J Svensson), Johnny Johansson 2 (ass A Ågersten och A Ågersten/M Johansson), Magnus Ljungdahl, Joakim Andersson (ass M Johansson(J Johansson), Jonas Hansen, Andreas Flodman (M Johansson)

Cirkus i andra matchen, alltså.
Rena polska riksdagen i den tredje.
Den gamle in i kassen och nu mot Dallas Stars, Gislavedlaget som mönstrat division 1- och 2-spelare, bland annat några från Bäcken som precis avslutat sin säsong.
Imponerande satsning mot motstånd från främst lag från division 4.
Men IK Raid höll de bakfulla smålänningarna stången och gör också första målet efter en målvaktstavla. Ett direktpass rätt på bladet på kapten Theng som inte gör något misstag. Det gör emellertid motståndarnas målvakt, som slänger klubban efter Theng med matchstraff som följd.
Men Dallas har ingen reservkeeper. De erbjuder chevalereskt IK Raid att sätta laget bästa spelare på det straffet, för att få behålla sin målvakt.
Ett erbjudande IK Raid tackar nej till. Istället får laget ställa en utespelare, som efter ombyte får på sig målvaktsskydden.
IK Raid har chansen att nå finalen vid vinst eller rejält med mål.
Och, ja, en målfest blir det. Och en grinig tillställning. Elitspelarna i Dallas klagar konstant, spelar fullt, tar inte tacklingar och känner sig motarbetade av domarna istället för att rannsaka sig själv.
Ja, det är ett duktigt lag. Men IK Raid gav dem problem. Men… med bättre skytte än i magen på den i mål stående utspelaren hade det kunnat bli vinst.
Nu blev det målrikt, men förlust.

Dallas Star–IK Raid 9–6 (4–3, 5–3)

Mål: Johnny Johansson 4 (u ass, ass J Tornfalk, M Johansson/A Theng, M Johansson/A Theng), Andreas Theng, Andreas Flodman (ass J Hansen)

Utvisningar: A Theng (2), J Tornfalk (2), A Flodman (2), T Svensson (2), J Svensson (2)Med den matchen var det en match vila och… tada, semifinal mot Dallas Star.
In med Simon Rönnberg mellan stolparna och med nyktra motståndare som sjungit färdigt på klagomål blev det en snabb affär mot tröttkörda IK Raid-spelare.

IK Raid–Dallas Star 0–13 (0-7, 0–6)

Utvisningar: A Flodman (2)

Ja, en kaotisk, målrik och händelserik cup när IK Raid gjorde comeback.
Laget fick direkt en eloge för medverkan och med ett löfte om att cupen 2018 ska vara jämnare än det utfall årets cup gav.

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

 

Målgörare
  Mål Assist